Klachten aan de wervelkolom

 

Lage Rugklachten

De meest behandelde klacht door een osteopaat zijn rugklachten. Niet gek, want 80% van de mensen heeft wel eens rugpijn gehad. Een osteopaat kijkt niet alleen naar de rugspieren, ruggenwervels, maar ook naar de organen in de buik en de samenhang hiervan met de rugklachten. 

 

Hernia en zenuwpijnen

Osteopathie is een goede manier om hernia’s en zenuwpijnen te behandelen. 

Als er geen verlammingsverschijnselen en/of incontinentieproblemen zijn is er geen contra indicatie voor behandeling. Een osteopaat kijkt waar de oorzaak van het probleem zit, dus waardoor een "hernia" is ontstaan.

 

De medische wereld is er niet over uit; de een zegt dit, de ander dat en op röntgenfoto’s zijn geen afwijkingen te vinden. Heb ik nu wel of geen hernia of heb ik ischias?

Vaak wordt er bij rugklachten met uitstraling direct gedacht aan een hernia. Een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) of te wel een hernia in de volksmond is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw. Vaak is dit de zenuw die de ischiaszenuw heet, waardoor pijnklachten in het been en of in de bil ontstaan. Er zijn echter meerdere oorzaken voor deze uitstraling in het been. Zo kan er bijv. een spier beklemd zitten of de zenuw zelf ontstoken zijn. 

Zenuwpijnen

"Drie jaar geleden heb ik heel sluipend tintelingen gekregen in mijn pink en ringvinger, nu heb ik dit gevoel ook in mijn arm en soms slaapt die ook. Een hernia heb ik niet maar wat dan wel?" Zie voor uitgebreide informatie kennismaking, onderzoek en behandeling. Het toepassen van alle osteopathische technieken gebeurt alleen met de handen, dus geen apparaten! Het doel van de behandeling is de disbalans te verhelpen, zodat het lichaam weer zelf aan de slag kan om het evenwicht verder te herstellen."  

Reumatische aandoeningen

Osteopathische behandelingen kunnen bij reumatische aandoeningen van dienst zijn om het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Doordat de osteopaat o.a. werkt aan organen met mobiliserende technieken, heeft dit direct en indirect invloed op het functioneren van het lichaam. Zo worden onder andere de doorbloeding en het zenuwstelsel positief beïnvloed. Wanneer een orgaan beter is doorbloed, zullen afvalstoffen zich minder snel in het orgaan vastzetten. Hierdoor is de kans op ‘vergiftiging’ van het lichaam minder en de kwaliteit van leven beter. De kans op klachten worden hierdoor minder. Een osteopaat kan bij deze ziektebeelden dus helpen de kwaliteit van het leven te verbeteren. Verder is een ondersteuning met orthomoleculaire en homeopathische middelen en diëten vaak raadzaam. Alles is natuurlijk geheel afhankelijk van de patiënt zelf en zijn/haar situatie.

 

 

"Al jaren loop ik met pijn in mijn gewrichten. De artsen hebben reuma geconstateerd, maar kan ik de pijnen niet verlichten?" 

 

Onder de reumatische aandoeningen vallen ziektes als Morbus Bechterew, Reiter, Reumatoïde Artritis, SLE, etc. Een kenmerk van reumatische aandoeningen is dat ze de gewrichten aantasten. Dit wil niet zeggen dat de mensen met een reumatische aandoening niet te helpen zijn.