Voeding intolerantie en/of allergie

 

Pijnklachten na het eten

De meeste osteopaten weten wel iets van voeding/ intoleranties en allergie, maar zoek iemand die het goed uit kan testen en begeleiden. Hierdoor kan ook de onderliggende oorzaak vaak worden weggenomen. Deze ligt veelal in het spijsverteringssysteem.

 

"Soms gaan we uit eten bij de Chinees en dan heb ik een vreselijke kramp in mijn darmen, krijg ik huiduitslag en hoofdpijn. Hoe kan dat?"

 

Niet elk voedsel wordt door iedereen goed verdragen. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen allergie en intolerantie. Een allergie is een aandoening waarbij zeer heftige reacties kunnen optreden. Een allergie is moeilijk te behandelen, wel kan er verbetering optreden. Echte primaire allergenen zijn melk, gist, suiker, tarwe, gluten. Als het lichaam al lange tijd heeft moeten vechten tegen deze allergenen is de kans groot dat het gaat protesteren. Dit uit zich dan in onder andere hoofdpijn, jeuk, branderige ogen etc. Deze klachten hebben niet zo zeer met de allergenen te maken, maar wel met andere voedingsstoffen die het lichaam niet meer kan verwerken. Dit wordt dan een voedselintolerantie genoemd. Eet iemand veel chocolade dan hoeft hij/zij er nooit last van te hebben totdat de emmer overloopt. De gevolgen van een intolerantie zijn te merken binnen 0 en 72 uur. Vaak zijn buikpijn, verstopping of diarree, hoofdpijnen, duizeligheid, jeuk etc. de kenmerken. Om een intolerantie op te sporen zijn verschillende methodes voorhanden: Een eliminatie en roulatie dieet waarbij er bepaalde voedingsmiddelen worden weggelaten gedurende een aantal dagen en dan weer worden gegeten. Gelet wordt dan op eventuele reactie. Voedingsdagboek waarbij eventuele reacties worden genoteerd. Een makkelijke methode om af te geraken van intoleranties en allergie, is het volgen van een "dieet" dat zich richt op voedingscombinaties. 

Praktijkvoorbeeld

Een man van 45 jaar heeft bovenstaande klachten. Uit osteopathisch onderzoek komt naar voren dat de druk op de darmen zo hoog is dat het lijkt alsof hij zes maanden zwanger is. Dit alleen door de slecht functionerende darmen.

Hierdoor wordt de maag in elkaar gedrukt en is het eten moeilijk. Door het aanpassen van het voedingspatroon en osteopathische behandelingen gericht op de spijsvertering, verdwijnen de klachten binnen drie weken en wordt eten weer plezierig. Wel beveel ik hem aan te blijven letten op het eten.