Darmklachten

 

Spastische darm (IBS)

Het behandelen van darmklachten gebeurd dagelijks in mijn praktijk, naast rugklachten zijn problemen met de darmen en de spijsvertering vaak voorkomende problemen. Behandelingen hebben zeer goede resultaten.

 

"Mijn stoelgang is erg onregelmatig, mijn darmen borrelen en ik heb vaak last van mijn onderrug als ik naar het toilet moet. Kan een osteopaat hier wat aan doen?".

 

Zo heb je het Spastisch colon, dit is een functionele stoornis ter hoogte van de dikke darm, waarbij ergens in de zenuwbesturing van de darm een probleem optreedt. De oorzaak kan variëren van bewegingsverlies van de darm zelf, door bijvoorbeeld een operatie of ontsteking, tot blokkeringen in bekken, wervelkolom of schedel. 

 

Dan heb je nog de Candida albicans infectie. Dit is een schimmel die op de huid, in de darm, de vagina of de mond leeft en hier heel nuttig werk doet, namelijk het opeten van dode cellen. Er is echter een probleem als de balans in de darmflora verstoord is door bijvoorbeeld antibiotica, gebruik van suikers of langdurige negatieve stress. De goedaardige candida gaat overheersen, zelfs door de darmwand heen, met een candida syndroom als gevolg.

 

Het Leaky Gut Syndroom is een lekkende darm. Hierdoor komen voedselresten, bacteriën en andere giftige stoffen in het lichaam terecht, die normaliter in de darm blijven. Hierdoor treedt een vergiftiging van het lichaam op. De grootste oorzaak hiervan is een allergie voor gluten (eiwitten in granen als tarwe, gerst etc.). Dan zijn er nog parasieten, virussen, bacteriën etc. die in de darm aanwezig kunnen zijn en de gehele vertering verstoren. Door middel van verschillende methodes zijn deze op te sporen en te behandelen. 

 

Coeliakie (Gluten gevoelige spruw), is een allergie voor de eiwitten die in granen aanwezig zijn.

 

Colitus Ulcerosa is een ontsteking van de slijmlaag van het uiteinde van de dikke darm. Veelal wordt dit behandeld met zware medicijnen en soms operaties. 

 

De ziekte van Crohn geeft ontstekingen in de gehele darm (dunne en dikke). Veelal ontstaat dit door een verslechterde immuniteit en een infectie. Bij beide ziektes kunnen huid-, gewrichtsklachten en oogaandoeningen voorkomen.