Arm en beenklachten

 

Schouderklachten

 "Zijn schouderklachten door een osteopaat goed te behandelen? Ik heb al jaren last van mijn schouders. Op röntgenfoto’s is niets te zien en medicatie en injecties helpen niet."

 

Schouderklachten komen veel voor en kunnen ontstaan door vele oorzaken. Een daarvan is een verslechterde beweeglijkheid van de gewrichten rondom de schoudergordel (zoals de nek, wervelkolom, ribben etc.). Een belangrijke rol speelt de doorbloeding en bezenuwing. De bloedvaten moeten afvalstoffen goed afvoeren en de impulsen van de zenuwen moeten niet onderbroken worden door bijvoorbeeld een inklemming in een spier of tussenwervelruimte. Zelfs complicaties van een longinfectie of bronchitis kunnen schouderklachten veroorzaken en in stand houden.

Kortom: schouderklachten, zoals een ‘frozen shoulder’, zijn klachten die niet heel snel te verhelpen zijn. Geduld is dan een schone zaak. De osteopaat probeert door de behandelingen het lichamelijke evenwicht te herstellen om zo de kans op herstel te vergroten.

 

Praktijkvoorbeeld

Een man van 28 jaar komt met klachten aan beide schouders in mijn praktijk. Het probleem is dat hij door zijn lenigheid zijn spieren en pezen snel overbelast. Het werken in de bouw geeft dus problemen. Met trainingen om de schouderspieren te versterken, kwam er enige verbetering, maar het was nog niet optimaal. Hij bleef aangeven dat het hoog tussen zijn schouderbladen regelmatig pijn deed. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat in dit gebied enkele ribben en wervels zeer slecht bewogen. Hierdoor moesten de toch al lenige schouders nog meer van hun beweeglijkheid geven, met als gevolg pijn door een overbelasting. Na verscheidene manipulaties van de wervels en de ribben, gaf hij de week erop aan geen pijn meer te voelen. De trainingen gingen zelfs beter en hij dacht er weer over om te gaan werken. Ook iets vrij simpels kan een hoop klachten geven.

 

Klachten aan het been.

Een osteopaat behandelt klachten van een been door de beweging van alle gewrichten na te lopen. Komt u met een kniepijn dan zijn de enkel, heup, rug en bekken ook van groot belang. De knie beweegt in een keten dus alles doet mee in een beweging.

 

Praktijkvoorbeeld van een "Ischias,..."?

 "De patiënt is een fanatiek hardloper en heeft elke keer na het hardlopen pijn in zijn bil. Er is hem gezegd dat hij waarschijnlijk een ischias heeft. De behandeling die hij hiervoor kreeg, hielp niet, daardoor klopte hij bij mij aan. Uit het vraaggesprek bleek dat hij lang geleden eens flink door zijn enkel was gegaan. De enkel bewoog een stuk slechter dan de andere. Na het behandelen van de enkel bleek niet alleen deze beter te functioneren, maar ook de heup en rug waren soepeler geworden. De rug hoefde daarom minder te compenseren en na een paar vervolgbehandelingen waren de klachten opgelost. Zelfs een probleem dat in eerste instantie niets met de klacht te maken schijnt te hebben, kan dus een klacht veroorzaken."